diumenge, 8 de febrer del 2009

Biografia de Robert Louis Stevenson

Com la primera obra que llegirem és L'Illa del Tresor, faré una introducció de l'autor a través de la seva biografia i un llistat amb les seves obres.


Robert Louis Stevenson serà recordat com el gran creador dels immortals personatges de L’Illa del Tresor (1883) i L'Estrany Cas del Dr. Jeckyll i Mr. Hyde (1893), però ha estat l'autor, a més, de novel·les tan importants com La fletxa negra (1888), El senyor de Ballantrae (1889) o Catriona (1893), així com autor de poemes i narracions breus.

Des del punt de vista historicista, Stevenson representa al narrador clàssic, ja vorejant

el segle XX. Stevenson és l'hereu de la gran tradició del XIX i un dels precursors de la nova narrativa que sorgiria en el segle posterior. Stevenson és un pintor genial: dibuixa cada comissura i cada gest, aplica el seu saber pictòric i plena de color la resta per a dotar al quadre d'una entitat pròpia, simfònica..., és un mestre del relat i un gran creador d'estructures, perfilades en

el reflex d'una mirada, sempre anglès.


Robert Louis Stevenson Balfour va néixer a Edimburg, un 13 de novembre de 1850. Fill de l'enginyer Thomas Stevenson i de Margaret Balfour, va estudiar dret (després d'abandonar l'enginyeria), però a partir dels 25 anys va renunciar a la seva carrera com advocat per a dedicar-se al món de les lletres. En 1876 coneixeria a Fanny Osbourne, deu anys major que ell, i la parella anirà d'un lloc a altre (Edimburg, Suïssa, Estats Units...). Durant tota la seva vida, Stevenson sofreix d'una salut delicada amb freqüents atacs de tos (a causa de la tuberculosi). Aquest món de malaltia i addicció ho va plasmar en algunes de les seves millors novel·les (com la ressenyada L'Estrany Cas del Dr. Jeckyll i Mr. Hyde). Va morir d'un atac cerebral el 3 de desembre de 1894, en Samoa. El seu cos va ser enterrat en la mateixa illa, en el munti Vaea. En la tomba de Stevenson, figura gravat el sobrenom que li van donar els samoans: Tusitala, que significaria "el comptador d'històries".


L'herència de Stevenson és complexa. Més enllà de les novel·les per a adolescents (com L'Illa del Tresor), l'obra de Stevenson es bifurca en un món de detalls perfectament amalgamats amb el conjunt, tant en estructura com en l'anàlisi dels personatges. Després d'un món aparentment amable, gairebé arquetípic, s'amaga altre Stevenson molt més complex, menys amable, difícil i, gairebé, simbòlic. L’Illa del Tresor, malgrat ser un llibre d'aventures, és també un llibre sobre la maldat, sobre l'engany, la contraposició de mons i sobre la crueltat latent. Són els dos mons contraposats, el burgès i el de la pirateria, la idiosincràsia del refinatge anglès contra la brutalitat i la falta d'escrúpols. Stevenson és un món que, coexistint amb el seu antagonista, es contraposa a si mateix amb feresa. Els seus llibres, de vegades, semblen novel·les epistolars, per a passar aviat a una narrativa ràpida i eficaç alhora que sòbria.


Són temps també difícils, ja ho diria Dickens: Els drets d'autor i el no enteniment entre els continents (Amèrica i Europa) fan que l'escriptor malviures per uns miserables penics. Però Stevenson busca la fortuna allà on millor està el comerç, al costat de Mark Twain, de qui era gran amic. Stevenson escriu per a un públic amable i intel·ligent, diplomàtic... però, després d'aquest món de pirates, aventures, abordatges, dimonis, ressaques, amors i deslleialtats... s'amaga un Stevenson sarcàstic, profundament anglès, tan formal com fer.


Stevenson assoleix el que molt pocs han aconseguit: una literatura complexa per a tot un públic. Lou (com era conegut familiarment) troba el ressort per a conquistar a tots, per a enlluernar a mares burgeses i filles dissolutes, a barons i nens. Fins i tot avui, anys després d'aquelles primeres trobades infantils amb L'Illa del Tresor o La Fletxa Negra.


Les seves obres són:

1876 Un viatge al continent.

1881 Estudis familiars de l'home i els llibres.

1882 Les noves nits àrabs.

1882 El club dels suïcides.

1883 La illa del tresor.

1884 El lladre de cadàvers.

1885 El dinamiter.

1885 Markheim.

1886 Les aventures de David Balfour.

1886 L'estrany cas del Dr. Jekyll i Mr. Hyde.

1887 Els homes alegres i altres contes i rondalles.

1888 La fletxa negra.

1889 El Comte de Ballantrae (també traduïda com El Senyor de Ballantrae o El Baró deBallantrae).

1889 La caixa equivocada.

1891 El diable de l'ampolla.

1892 La ressaca.

1893 Nits en l’illa.

1893 Contes dels mars del sud.

1894 Baixamar.

1896 El dic d’Hermiston (Incompleta a la seva mort, finalitzada per Arthur Quiller-Couch).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada