dilluns, 23 de març del 2009

Biografia de Lyam Frank Baum

Va néixer en Chittenango, Nova York, va tenir el seu origen dintre d'una devota família Germana (per part de pare) i Escocesa-Irlandesa (Per part de mare) Sent el setè de nou fills, del matrimoni de Cynthia Stanton i Benjamin Ward Baum.

Frank va començar a escriure sent molt nen, potser a causa de la seva fascinació per la impremta. En aquesta mateixa època va començar la seva dedicació al teatre, una activitat que el fascinava i que en diverses ocasions ho va dur al fracàs i gairebé a la ruïna.

A l'edat de 20 anys, Baum va trobar una nova vocació: la criatura d'aus, que s'havia convertit en una bogeria nacional per aquell temps. Però Baum mai va romandre lluny dels escenaris. Va Continuar representant papers en comèdies, utilitzant els noms artístics de Louis F. Baum i George Brooks.

El 9 de novembre de 1882, es va casar amb Maud Gage, filla de Matilda Joslyn Gage, una famosa sufragista.

Al juliol de 1888, Baum i la seva esposa es trasladoron a Aberdeen, Dakota del Sud, on van obrir una botiga, Baum's Bazaar, que finalment va trencar, així que Baum va tornar a editar un periòdic local, The Aberdeen Saturday Pioneer, on escrivia una columna, "Our Landlady". La descripció que Baum fa de Kansas en el Meravellós Màgic d’Oz es basa en en el sec paisatge de Dakota del Sud. Durant una gran part d'aquest període, Matilda Joslyn Gage va viure en la casa dels Baum.

En 1897 va escriure i va publicar Mother Goose in Prose (Mare Ànec en prosa), una col·lecció de petits contes il·lustrats per Maxfield Parrish. Mother Goose li va proporcionar un moderat èxit, que li va permetre deixar el treball comercial.

En 1899 Baum es va associar amb l'il·lustrador W. W. Denslow, per a publicar Father Goose, His Book (Pare Ànec, el seu llibre), una col·lecció de poesia de l'absurd. El llibre va ser un èxit, convertint-se en el llibre per a nens més venut de l'any.

En 1900, Baum i Denslow (amb qui compartia els drets) van publicar El meravellós Màgic d’Oz que va ser un gran èxit de crítica i comercial. Va ser el llibre per a nens més venut durant els dos anys posteriors a la seva publicació. Baum va arribar a escriure tretze novel·les addicionals basades en els escenaris i personatges de la Terra d’Oz.

Dos anys després de la publicació del Meravellós Màgic d’Oz, Baum i Denslow es van associar amb el compositor Paul Tietjens i el director teatral Julian Mitchell para produir una versió teatral musical. Arran de l'èxit de la versió teatral, les versions posteriors de l'obra, incloent les noves edicions de la novel·la, han estat titulades El Màgic d’Oz, en lloc del títol complet original.

El seu últim llibre sobre Oz, Glinda d’Oz va ser publicat un any abans de la seva mort, però els llibres sobri Oz van continuar més enllà de la mort del seu creador per altres autors, entre els quals cal destacar a Ruth Plumly Thompson, que va escriure noranta llibres sobre Oz.

Baum va morir el 6 de maig de 1919, als 62 anys d'edat, i va ser enterrat en Glendale, Califòrnia.


Els altres llibres d'Oz:


1900 El meravellós Màgic d'Oz

1904 La meravellosa terra d'Oz

1907 Ozma d'Oz

1908 Dorothy i el Màgic d'Oz

1909 El camí a Oz

1919 La ciutat Maragda d'Oz

1913 La noia mosaic d'Oz

1914 Tik-Tok d'Oz

1915 L'Espantaocells d'Oz

1916 Rinkitink d'Oz

1917 La princesa perduda d'Oz

1918 El Llenyatàire de llauna d'Oz

1919 La màgia d'Oz

1920 Glinda d'Oz

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada