diumenge, 26 d’abril del 2009

Biografia Joseph Rudyard Kipling

Joseph Rudyard Kipling (Bombai, 30 de desembre de 1865 - Londres, 18 de gener de 1936) va ser un escriptor i poeta britànic nascut en l'Índia. Autor de relats, contes infantils, novel·lista i poeta, se li recorda pels seus relats i poemes sobre els soldats britànics en l'Índia i la defensa de l'imperialisme occidental, així com pels seus contes infantils.

Quan Kipling tenia 6 anys el seu pare va enviar a ell i a la seva germana menor Trix a la llar social conegut com Lorne Lodge a Anglaterra, perquè s'eduquessin allí durant els següents 6 anys.

En 1878, ingressa al United Service College, una escola de Devonshire, creada especialment amb la finalitat d'educar als fills d'aquells oficials sense grans recursos econòmics. Durant el seu temps allí, Kipling també va conèixer a Florència Garrard, de la qual es va enamorar; i en ella es va inspirar per al personatge de Maisie en la seva primera novel·la, La llum que s'apaga (1891). Cap al final de la seva estada en l'escola, estava segur que mancava de la capacitat intel·lectual per a aconseguir una beca en Oxford, i els seus pares no contaven amb els recursos per a finançar els seus estudis.

Kipling va ser assistent editor d'un petit periòdic local,La Gaceta Civil i Militar. Es va dirigir cap a Índia el 2 de setembre de 1882 i va arribar A Bombai el 20 d'octubre del mateix any.

La Gaceta Civil i Militar en Lahore, apareixia sis dies per setmana durant tot l'any. Kipling treballava molt i molt dur per al redactor, Stephen Wheeler. En 1886, ell va publicar la seva primera col·lecció de versos, Sentinelles departamentals. Aquest any també va haver un canvi de redactor, doncs va assumir el càrrec Kay Robinson, qui va permetre una major llibertat creativa, i a més van sol·licitar que Kipling redactés petits contes, que serien inclosos en el periòdic.

Contes dels pujols, la primera col·lecció de prosa de Kipling, que va ser publicada a Calcuta al gener de 1888.

Kipling després de viatjar per diversos països, a Londres va trobar un lloc on viure durant els dos anys següents, durant els quals va publicar la novel·la La llum que s'apaga; i també va conèixer a Wolcott Balestier, un escriptor i editor nord-americà, qui va col·laborar en la novel·la Naulahka.

Quan va anar a viure a Vermont, després del naixement de la seva filla, ell a més d'escriure els Llibres de la selva, també va redactar una col·lecció d'històries curtes, que incloïa les obres: Els dies de Treball, i una novel·la cridada Capitans intrèpids (1897). Les seves creacions poètiques van ser Set Mars i les Belades de Barracot, a més de Mandalay i Gunga Din.

De retorn a Anglaterra, al setembre d'aquest any, Kipling es va establir en la ciutat de Torquay sobre la costa de Devon. Va començar a treballar en dos poemes, Recessional en 1897, i la seva obra La càrrega de l'home blanc (1899).

En 1901, Kipling va començar a recollir el material per a altra obra clàssica de nens, Kim, i Just Sota Stories for Little Children , publicada l'any següent. Cap a 1906 Kipling inicia un nou tipus d'històries amb el conte infantil Puck of Pook's Hill.

Durant tota la seva vida, Rudyard Kipling havia rebutjat totes les condecoracions que havia merescudament guanyat; com l'Ordre a Cavaller, o l'Ordre al Mèrit, que és el major llorer que se li pot lliurar a qualsevol súbdit anglès. Altre guardó rebutjat per Kipling va ser el Poet Laureateship (Premi Nacional de Poesia). Però en 1907 va acceptar, gustosament, el llorer màxim que se li pot lliurar a un escriptor, el Premio Nobel de Literatura.

En 1909, escriu Accions i reaccions; en 1910 escriu Rewards and Fairies (Fades i recompenses) que inclou el seu poema més famós: «If».

Al 1917 publica Una diversitat de criatures (A Diversity of Creatures), una col·lecció d'històries escrites abans de l'inici de la guerra i dues històries de l'any 1915; una d'elles, Mary Postgate, considerat també com un dels millors contes de Kipling.

Entre 1919 i 1930 segueix publicant històries i contes, la majoria amb temes de la Primera Guerra Mundial, com el conte cridat Thy Servant a Dog, una creativa sèrie de contes que consistia en la vida d'una família campestre anglesa, vista des del punt de vista dels gossos de la família. Aquest és l'últim conte creatiu de Kipling, ja que la seva última publicació, Limits and Renewals, és una espècie de document incriminatorio contra alguns escriptors.

Finalment, a conseqüència a una hemorràgia interna, Joseph Rudyard Kipling mor, el 18 de gener de 1936. Per l'il·lustre que era considerat Kipling a Anglaterra i tot el Regne Unit, va decidir, al costat de la seva vídua, ser enterrat en l'Abadia de Westminster, lloc reservat per a reis i reines, i on actualment descansen les seves restes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada